Publicatiedatum: 6 maart 2016
Toyota Prius (2016 - 2023)
Test

Toyota Prius (2016 - 2023)

Altijd voorop

Test - "Prius" betekent "voorop lopen". En die naam heeft de Toyota Prius altijd waargemaakt. Toen Toyota in 1997 de eerste hybride introduceerde, lachten de andere autofabrikanten daar hartelijk om. Nu bieden andere merken ook een hybride-model aan. Wat heeft de vierde generatie van de Toyota Prius te bieden om opnieuw voorop te lopen?

In de loop der jaren heeft de Toyota Prius een reputatie opgebouwd als een uitermate vernieuwende en milieuvriendelijke wagen. Maar niet meer dan dat. Met de nieuwe Prius wil Toyota meer. Toyota wil dat de Prius een begeerlijke wagen wordt, en dan niet alleen voor idealisten.

En omdat begeerte meestal begint met het uiterlijk, heeft Toyota meer dan voorheen ingespeeld op het gevoel. De Prius is letterlijk en figuurlijk aangescherpt met harde, rechte lijnen. En ondanks het feit dat Toyota is afgestapt van de "windtunnelvorm" is de stroomlijn zelfs beter dan voorheen. Dat komt zowel het verbruik als het comfort (rijgeluiden) ten goede.

Toyota Prius (2016 - 2023)

Wat is gebleven, is het futuristisch ogende interieur. Alleen in het midden van het dashboard zijn knoppen en beeldschermen te vinden, verder is het interieur zo schoon dat het bijna futuristisch aandoet. Een waarschuwing: hoe mooi het witte dashboard ook oogt bij de verdeler, de ervaring leert dat dit hinderlijk kan reflecteren in de voorruit en dan gaat de pret er snel van af.

Uitrusting

De Prius is, afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau, voorzien van alle luxe- en veiligheidsvoorzieningen die mogen worden verwacht van een wagen in dit segment.

Toyota Prius (2016 - 2023)
Toyota Prius (2016 - 2023)

Daarbovenop biedt de Prius enkele unieke voorzieningen. Zo kan een mobiele telefoon draadloos worden opgeladen. Dat klinkt echter mooier dan het is, want het bakje waarin de telefoon moet worden gelegd is zo glad en ondiep dat de telefoon er al in de eerste bocht uitglijdt. Bovendien zijn er maar weinig telefoons die de door Toyota gehanteerde "Qi"-standaard ondersteunen.

Veel zinvoller is de slimme achteruitrijhulp. Deze beperkt zich niet alleen tot een camera en geluidssignalen; wanneer de Prius te dicht bij een obstakel (minimaal 60 cm hoog) komt, remt de wagen vanzelf. Eigenlijk heel logisch, maar niemand die hier eerder aan heeft gedacht. Ook slim: het klimaatcontrolesysteem koelt of verwarmt alleen die plekken waar daadwerkelijk iemand zit; dat levert tot 2.4% brandstofbesparing op!

Toyota Prius (2016 - 2023)

Hybride: de theorie

Wat is gebleven is de hybride-aandrijving. Als vanouds bestaat de hybride aandrijflijn uit een benzinemotor en een elektromotor. De gedachte hierachter is dat een benzinemotor zich bij uitstek leent voor hoge, constante snelheden. Een elektromotor is het meest efficiënt bij lage, desnoods wisselende snelheden. Door beide te combineren is een wagen zuiniger.

De benodigde elektriciteit om de elektromotor aan te drijven wordt al rijdende opgewekt (remmen / uitbollen), de Prius hoeft daarom nooit aan het stopcontact opgeladen te worden. De computer bepaalt wanneer welke motor actief is, de bestuurder heeft hier geen omkijken naar. Wie dat wil, kan het karakter van de wagen wel beïnvloeden door te kiezen voor een normaal, sportief of economisch programma.

Toyota Prius (2016 - 2023)

Hybride: de praktijk

Toen Toyota in 1997 zijn eerste hybride uitbracht, werd het merk nog hartelijk uitgelachen door andere fabrikanten. Nu is die situatie wel anders! Veel van de merken die ooit zo lacherig deden, bieden nu -eindelijk- hun eerste hybride-modellen aan. En precies daarin zit het verschil: Toyota heeft inmiddels bijna twintig jaar ervaring met deze techniek.

Toyota Prius (2016 - 2023)

Het samenspel van de benzinemotor en de elektromotor is daarom veel verder verfijnd. Net zo als bij andere merken, en net zo als bij de vorige generaties van de Prius, is de elektromotor in principe actief in de stad en de benzinemotor op de buitenweg. Maar... die scheiding is voortaan veel minder strikt. Op hoge snelheid assisteert de elektromotor niet alleen, tot 100 km/u kan voortaan geheel elektrisch worden gereden.

Veel belangrijker is dat het vermogen nog vloeiender wordt opgebouwd. Tegelijkertijd is de reactie op het gaspedaal directer en bijt de motor beter door wanneer dat nodig is. Het "zeurderige" geluid van de continu variabele transmissie (CVT) behoort tot het verleden. Dankzij het betere samenspel tussen de beide motoren hoeft de gehele aandrijflijn minder hard te werken om te presteren. Dat zorgt voor meer comfort en maakt het makkelijker om zuinig te rijden.

Toyota Prius (2016 - 2023)

Verbruik

Tijdens de diverse testritten schommelde het verbruik tussen de 4.1 en 4.4 liter per 100 km. Zelfs wanneer stevig wordt doorgereden, komt het verbruik zelden boven de 5 liter per 100 km. Dat is beduidend meer dan de folder belooft (3.0 liter per 100 km), maar minder dan zelfs de zuinigste concurrent met dieselmotor! Bovendien is de samenstelling van de uitlaatgassen van een benzinemotor veel minder schadelijk dan die van een dieselmotor.

Toyota is terughoudend als het gaat om accu-techniek. Voor de nieuwe Prius kiest Toyota niet voor lithium-ion batterijen, maar voor het inmiddels verouderde nikkel-metaal hydride. De reden is dat deze accu's goedkoper zijn en dat Toyota inmiddels een groot netwerk heeft om juist dit type accu te recyclen.

Weggedrag

Naast de verfijnde aandrijving zorgen ook het onderstel en zelfs de zitpositie voor meer rijplezier. Voortaan zit de bestuurder veel meer "in" in plaats van "op" de wagen. Alleen al deze nieuwe zitpositie geeft een goed gevoel over de wagen (alhoewel het stuurwiel over een iets grotere afstand verstelbaar zou mogen zijn).

Toyota Prius (2016 - 2023)

Ook niet onbelangrijk: dankzij bijzonder dunne A-stijlen (de balk tussen de voorruit en de voorste zijruiten) is het zicht naar voren en rondom bijzonder goed. Dit valt misschien niet direct op, maar op de lange termijn maakt dit het rijden met de Prius minder inspannend.

De batterijen die nodig zijn voor de elektromotor, zijn onder de achterbank gebouwd. Dankzij de centrale en bovendien lage plek in de wagen is de Prius uiterst stabiel in de bochten. De besturing is niet te licht of te zwaar, maar precies goed. De enige "groene" wagen die nog beter stuurt is Toyota's eigen Mirai.

Toyota Prius (2016 - 2023)

Conclusie

Toyota stond voor een grote uitdaging met de vierde generatie van de Toyota Prius. De eerste generatie (1997) kende geen concurrentie. Inmiddels bieden vele merken hybride-wagens aan. Toyota onderscheidt zich door de jarenlange ervaring te gebruiken om deze brandstofbesparende techniek niet alleen te verbeteren, maar vooral door het rijden aangenamer te maken.

De nieuwe Prius is niet alleen zuiniger dan de kleinste stadsauto en schoner dan de schoonste diesel, maar rijdt voortaan ook nog eens beter. Daarbij is het uiterlijk aangescherpt en is de (veiligheids)uitrusting meer dan compleet. De Prius is daarom niet alleen verstandiger dan voorheen, maar vooral veel begeerlijker.

voor
  • Nette prijs
  • Uitstekende rijeigenschappen
  • De zuinigste wagen in zijn segment
tegen
  • Matige hoofdruimte achterin
  • Bakje voor opladen mobiele telefoon te glad en te ondiep
  • Verbruik volgens fabrieksophave nauwelijks te realiseren