18 september 2019
Skoda Superb (2015 - 2023)
Nieuws

Skoda Superb (2015 - 2023)

Skoda start productie van SUPERB iV

18 september 2019 - Vandaag is de eerste SUPERB iV van de band gerold in de Skoda AUTO Kvasiny-fabriek. Autoconstructeur Skoda heeft de site ingrijpend aangepast voor de bouw van het eerste geƫlektrificeerde productiemodel in de geschiedenis van het bedrijf met een investering van zo'n 12 miljoen euro in renovatiewerken. De nieuwe Skoda SUPERB iV plug-in hybride wordt exclusief gebouwd in Kvasiny, waar hij op dezelfde lijn wordt geproduceerd als de SUPERB-versies met enkel een verbrandingsmotor.

Michael Oeljeklaus, Skoda AUTO-directielid voor Productie en Logistiek, zei: "De start van de massaproductie van de Skoda SUPERB iV betekent een enorme stap naar de toekomst. De voorbije maanden hebben we heel grondig de nodige voorbereidingen getroffen om onze eerste plug-in hybride te kunnen bouwen in de Kvasiny-fabriek. Vandaag is dus het resultaat van een knappe collectieve inspanning".

Skoda Superb (2015 - 2023)

Skoda AUTO investeert zo'n 12 miljoen euro in de voorbereiding van de fabriek in Kvasiny voor de specifieke vereisten die gepaard gaan met de bouw van het eerste geëlektrificeerde productiemodel van Skoda. Zo zijn bijvoorbeeld de koetswerkproductie en de assemblagehal aangepast (zie infografiek). Dankzij deze renovatiewerken kan de SUPERB iV plug-in hybride op dezelfde productielijn worden gemaakt als modellen met een conventionele verbrandingsmotor. Omdat de twee aandrijfversies verschillende vloerplaten hebben, moest een deel van het materieel in de koetswerkafdeling worden aangepast of nieuw geïnstalleerd.

De hal die wordt gebruikt voor de kwaliteitscontrole is volledig heringedeeld. Werkplaatsen moesten als onderdeel van het productieproces worden herschikt voor de productie en de ingebruikname van de voertuigen. Skoda AUTO installeerde bovendien binnen de productielijn een extra container voor chassisframes en een manipulator voor hoogspanningsbatterijen en 12-voltaccu's.

Daarnaast koos Skoda AUTO voor de weg vooruit door het personeel opleidingen te geven rond elektromobiliteit. Voor dat doeleinde heeft de autoconstructeur in Kvasiny een nieuw trainingscentrum gebouwd. Sindsdien hebben al bijna 5.500 personeelsleden daar hun opleiding voltooid.

In de SUPERB iV ontwikkelen een 1.4 TSI-benzinemotor en een elektromotor een gecombineerd vermogen van 160 kW (218 pk). Het puur elektrische rijbereik is tot 56 kilometer in de WLTP-cyclus; in combinatie met de benzinemotor kan tot 930 kilometer worden afgelegd. Deze nieuwe aandrijflijn is verkrijgbaar met de uitrustingsniveaus Ambition en Style, maar ook in de SUPERB SPORTLINE en de SUPERB L&K. De Skoda SUPERB iV en het nieuwe submerk iV voor elektromobiliteit hebben in mei 2019 hun wereldpremière gevierd in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De marktintroductie is gepland voor het begin van 2020.

De gemoderniseerde Skoda SUPERB loopt sinds juli 2019 van de band in de Skoda AUTO-fabriek van Kvasiny. Naast het vlaggenschip van het merk lopen ook de SUV's KAROQ en KODIAQ daar van de band. In 2018 werden zijn in de Kvasiny-fabriek voor het eerst meer dan 300.000 auto's gebouwd op één jaar tijd. De autobouwer stelt zo'n 9.000 mensen te werk in de ultramoderne productiefaciliteit.