Publicatiedatum: 7 juni 2006
Skoda Roomster
Test

Skoda Roomster

Ruimte voor nieuwe ideeën

Test - Skoda maakt sinds 1991 onderdeel uit van Volkswagen. De kwaliteit en techniek van Skoda's is sinds die tijd sterk verbeterd, maar tegelijkertijd is Skoda een slim en eigenwijs buitenbeentje gebleven. Nu komt Skoda met een wel heel eigenzinnige auto: de Roomster combineert de rijeigenschappen van een personenauto met de ruimte van een MPV. Autozine haalde de kersverse Roomster op bij de fabriek in Tsjechiƫ voor een test.

Tsjechië is trots op Skoda en wanneer een nieuw model wordt geïntroduceerd halen de Tsjechen alles uit de kast. "Wilt u de Roomster voor het presidentieel paleis fotograferen? Geen probleem, wij houden het verkeer wel tegen." "Wilt u de auto fotograferen tijdens de wisseling van de wacht? Dan marcheren wij er toch gewoon omheen!".

De Tsjechen zijn niet alleen trots, het zijn ook echte levensgenieters. Dat komt terug in de filosofie van Skoda waarbij het niet gaat om prestige of technische specificaties. Het gaat er om dat een auto het leven veraangenaamt en daar draait het allemaal om bij de Roomster.

Skoda Roomster

De voorste helft van de Roomster is een personenauto, de achterste helft een ruimteauto. Daarmee lost Skoda op verbluffend eenvoudige wijze een aantal problemen op. Een traditionele ruimteauto, ook wel bekend als MPV (multi purpose vehicle) is in essentie een bestelbusje dat in de loop der jaren is geëvolueerd tot een bijzonder ruime personenauto. Hoe verfijnd een moderne MPV ook is, de rijeigenschappen worden nog steeds geplaagd door een matige wegligging (hoog zwaartepunt) en een fors verbruik (slechte stroomlijn). Bovendien blijkt het knap lastig te zijn om een familiebus aantrekkelijk vorm te geven.

Achterin

De Roomster weet juist dankzij het uiterlijk direct alle aandacht op te eisen. De Tsjechen kennen "hun" nieuwe auto alleen nog van plaatjes en zien de Roomster nu voor het eerst in het echt. Toeristen komen vriendelijk vragen wat dit voor grappige nieuwe auto is.

Skoda Roomster

Het meest opvallend zijn de achterruiten die beduidend groter zijn dan de voorruiten. Dat doet niet alleen wonderen voor het uiterlijk, maar ook voor de jongste passagiers. Kleine kinderen kunnen dankzij de grote zijruiten makkelijker naar buiten kijken. Bovendien zijn de zittingen van de achterstoelen hoger geplaatst dan die van de voorstoelen en dat geeft de achterpassagiers een optimaal gevoel van vrijheid.

De Roomster weet volwassenen voor zich te winnen met een bijna overrompelende hoeveelheid hoofd- en beenruimte. Het optionele glazen panoramadak (een aanrader) doet daar nog eens een schepje bovenop.

De achterbank bestaat uit drie delen, waarvan de buitenste twee op rails staan om naar keuze (nog) meer beenruimte of (nog) meer bagageruimte te creëren. De drie delen zijn onafhankelijk plat te vouwen of geheel uit te nemen. Wanneer de middelste zitplaats is verwijderd, kunnen de twee overgebleven stoelen naar elkaar toe worden geschoven om ook in de breedte te imponeren met ruimte. De Roomster doet z'n naam eer aan.

Skoda Roomster

Bagageruimte

Zelfs met alle drie de achterstoelen op de plaats is de bagageruimte veel groter dan de auto aan de buitenzijde doet vermoeden. Een forse kinderwagen past met gemak en ook de vakantiekoffers van vier personen passen probleemloos. De kofferruimte is voorzien van de nodige haakjes, oogjes en netjes om bagage mee vast te zetten.

Heel praktisch is de buigbare scheidingswand waarmee de bagageruimte in vakken kan worden gedeeld. Wanneer de achterstoelen worden verwijderd, ontstaat een laadruimte die zo groot is dat Skoda er een fietsenrek voor levert om drie fietsen ín de auto te vervoeren. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de fabrikant voor het gemak vergeet te vertellen dat daarvoor wel het voorwiel van de fietsen moet worden gedemonteerd.

Skoda Roomster

Voorin

Achterin biedt de Roomster alle ruimte en praktische mogelijkheden van een middelgrote MPV. Voorin doet juist niets aan een MPV denken. De bestuurder zit niet hoog, rechtop en met het stuurwiel bijna op schoot. In plaats daarvan biedt de Roomster het vertrouwde gevoel van een gewone personenauto.

Dankzij de samenwerking met Volkswagen is dat gevoel voor velen extra vertrouwd, want de VW-componenten zijn duidelijk herkenbaar. Helaas is de afwerking niet van Volkswagen-kwaliteit. De deuren sluiten niet met een solide plof, in de testauto waren wat lijmresten zichtbaar in het interieur en op slecht wegdek was een enkele keer een bijgeluidje hoorbaar.

Ook de uitrusting is niet van Volkswagen-niveau, maar daar staat tegenover dat de prijs heel wat vriendelijker is. In plaats van luxe kiest Skoda consequent voor kleine voorzieningen die de auto veel praktischer maar nauwelijks duurder maken. Dat begint bij elastieken in de deurbakken waarmee papperassen beter op de plaats blijven en eindigt bij koplampen die meesturen in de bocht en daarmee een nuttige bijdrage leveren aan de veiligheid. Hoe langer de testrit duurt, hoe meer de Roomster weet te charmeren met dit soort slimme vindingen.

Rijden

En testrijden met de Roomster is bepaald geen straf. De rijeigenschappen zijn die van een personenauto en niet die van een busje. Dit ruimtewonder is even lang en dus even handelbaar als bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of Opel Astra. In druk verkeer is de auto daarom gemakkelijk te overzien. In tegenstelling tot sommige andere MPV's is parkeren met de compacte Roomster geen enkel probleem.

Skoda Roomster

Het onderstel is relatief hard afgeveerd wat voor een prima wegligging zorgt. Bovendien garandeert een stevig onderstel dat de auto ook bij volle belading goed handelbaar blijft. De Roomster laat zich lekker door bochten sturen en is ook op hoge snelheid prima controleerbaar. De remmen zijn goed op hun taak berekend. Met de actieve veiligheid (ongeluk voorkomen) zit het dus wel goed.

De Roomster is leverbaar met drie benzine- en drie dieselmotoren. Voor de test valt de keuze op de sterkste benzinemotor: een 1.6 liter metende 105 pk / 153 Nm sterke viercilinder. Die motor is voldoende om mee te komen in het verkeer en wanneer nodig veilig te kunnen passeren of invoegen op een drukke weg. Op de snelweg houdt de Roomster 1.6 probleemloos hoge kruissnelheden vast en dat maakt de auto ook geschikt voor lange afstanden.

De reserve is echter gering en de Roomster 1.6 is bepaald geen vlotte of sportieve auto. Een lichtere motor is daarom niet aan te raden. Met deze sterkste krachtbron is het echter aangenaam sturen met de Roomster. Sterker nog: zelden heeft ondergetekende met zo veel plezier kilometers gemaakt in een brave familieauto!

Conclusie

De Skoda Roomster is een auto om blij van te worden. Dat begint met een vrolijk, eigenzinnig en origineel uiterlijk. Wie plaats neemt achter het stuur, wordt blij verrast door het personenauto comfort. De Roomster biedt het comfort, de wegligging en de wendbaarheid van een gewone personenauto.

De gigantische flexibel in te delen bagageruimte geeft de auto tegelijkertijd de ruimte en praktische mogelijkheden van een MPV. Kortom: de Skoda Roomster rijdt beter dan een MPV, is net zo ruim en ziet er nog leuker uit ook! (Ivo Kroone)

voor
  • Geslaagde vormgeving
  • Rijdt als een personenwagen, ruim als een MPV
  • Veel praktische en ruimtebesparende vindingen
tegen
  • Matige prestaties
  • Storingsgevoelig navigatiesysteem