26 september 2008

Skoda Jazz Festival

Skoda sponsort Belga Jazz Festival

26 september 2008 - Na negen edities Belga Jazz en dertien opeenvolgende jaren Audi Jazz Festival engageert Škoda zich vanaf de editie 2008 voor een langetermijnpartnerschap met het succesvolle festival, dat ook dit jaar weer tientallen zalen zal laten vollopen met meerwaardezoekers op muzikaal gebied.

Het Belgische jazzfestival dat ieder jaar in de herfst plaatsvindt, behoort samen met het festival van Montreux en met Northsea Jazz ongetwijfeld tot de top van Europa. De indrukwekkende lijst artiesten die doorheen de jaren op de affiche stonden, spreekt voor zich: Miles Davis, Ray Charles, Chet Baker, Sonny Rollins, Max Roach, Branford & Wynton Marsalis, Oscar Peterson, Ornette Coleman, Cecil Taylor, Art Blakey, Gerry Mulligan, Dave Brubeck, Chick Corea, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Michel Petrucciani, Cab Calloway, Nina Simone, Cesaria Evora, Paco De Lucia, Salif Keita, Charlie Haden, Archie Shepp, McCoy Tyner, Philip Catherine, Toots, Medeski/Martin & Wood, Keith Jarrett, ... om er maar enkele te noemen.

Skoda

Autoconstructeur Škoda en Jazztronaut, de organisator van het festival, hebben meer dan één zaak gemeen. Vooreerst delen ze beiden het principe van 'value for money'. Bovendien is geen van beide bang om taboes te doorbreken. De eigen- zinnige en steeds vernieuwende programmering betekent sinds jaar en dag de doorbraak voor nieuw talent (zoals de inmiddels vermaarde Jef Neve, Diana Krall, The Roots, Amon Tobin) of bepaalde muziekstijlen, zoals drum-'n-bass en de Cubaanse muziek. Terzelfdertijd onderging ook Škoda vanuit zijn rijke maar vaak miskende traditie een hele metamorfose om uit te groeien tot het hedendaagse merk vol zelfvertrouwen. 'Simply Clever' zoals dat bij Škoda heet.

Bovendien maakt de Tsjechische constructeur, die reeds actief is in de sport (o.a. met wielerploeg Silence-Lotto) en de vrijetijdssector voor het gezin ('Disney On Ice' en 'Le Festival du Vent'), voortaan ook zijn opwachting in de culturele wereld. Net zoals de nieuwe Superb schept dat nieuwe mogelijkheden om het doelpubliek van Škoda in stijl uit te breiden.

Škoda Jazz gaat dus door op het elan dat het festival tot een vaste waarde deed uitgroeien. Als voornaamste partner wil Škoda graag in dat dynamisme delen. Het merk is overigens niet aan zijn proefstuk toe. De constructeur is in andere landen reeds aanwezig in het jazzwereldje en riep in Duitsland de 'Škoda Jazz Preis' in het leven, een onderscheiding voor aanstormend talent.