8 april 2015
Skoda Fabia (2014 - 2021)
Nieuws

Skoda Fabia (2014 - 2021)

FIA geeft groen licht voor de nieuwe Fabia R5

8 april 2015 - De internationale automobielfederatie FIA, de hoogste autoriteit op motorsportgebied, heeft het licht op groen gezet voor de nieuwe Skoda Fabia R5. Dankzij die homologatie kan de nieuwe rallywagen de 114-jarige motorsportgeschiedenis van de Tsjechische constructeur wereldwijd voortzetten. De Fabia R5 is gebaseerd op de nieuwe in serie gebouwde Fabia van Skoda en is de opvolger van de Fabia Super 2000, die als meest succesvolle rallyauto de geschiedenis van Skoda Motorsport inging.
Ik wil van mijn auto af

Overeenkomstig het FIA-reglement wordt de Skoda Fabia R5 aangedreven door een 1,6-liter turbomotor. Dat is een duidelijke verandering tegenover de atmosferische tweeliter benzinemotor van de Fabia Super 2000. Daarenboven beschikt de nieuwe vierwielaangedreven auto over een sequentiële vijfversnellingsbak en McPherson-veerpoten. Zijn gewicht bedraagt, zoals door het reglement voorgeschreven, minstens 1.230 kg. Het team van Skoda Motorsport werkte sinds de start van het project 15 maanden intensief aan de finetuning van de wagen en de optimale afstemming van alle ultramoderne componenten.

Skoda Fabia (2014 - 2021)

Het homologatieproces is een lange en complexe procedure die een nauwe samenwerking met de internationale automobielfederatie FIA vereist en uit meerdere etappes bestaat. De nieuwe Skoda Fabia R 5 doorliep in de voorbije maanden een omvangrijk keuringsproces, dat met de goedkeuring door de FIA nu succesvol is afgesloten.

Toppiloten zoals APRC-kampioen Jan Kopecký (CZ), Europees kampioen Esapekka Lappi (FIN), Belgische rallylegende 'Fast' Freddy Loix en Oostenrijks kampioen Raimund Baumschlager gaven belangrijke input bij de ontwikkeling van de nieuwe rallyauto. Voorafgaand aan de homologatie werden in totaal ca. 10.000 testkilometers gereden op de meest uiteenlopende ondergronden, onder meer in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Finland. Bij ijzige koude of stralende zon, op asfalt, gravel of sneeuw.

In het afgelopen rallyseizoen 2014 won Skoda met de Fabia Super 2000 in het APRC voor het derde jaar op rij zowel de titel in het rijdersklassement als bij de merken. Bovendien was ook de kampioen in het Europees FIA-rallykampioenschap (ERC) voor de derde keer op rij een Skoda-fabrieksrijder. Op het succeslijstje van afgelopen jaar prijken voorts nog vijf nationale kampioenschapstitels, waaronder de titel van Belgisch kampioen voor Freddy Loix. Met in totaal 50 internationale en nationale titels in zes jaar is de in 2009 gestarte Skoda Fabia Super 2000 het meest succesvolle project in de 114-jarige motorsportgeschiedenis van het merk.

Skoda Fabia (2014 - 2021)

Skoda is al sinds 1901 actief in de motorsport en behaalde meerdere overwinningen in de Intercontinental Rally Challenge (IRC), het FIA Europees kampioenschap rally (ERC), het FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC) en in andere beroemde races, zoals bijvoorbeeld de oudste rally ter wereld, die sinds 1911 jaarlijks plaatsvindt in Monte Carlo.

De rallywagen Fabia Super 2000 is het meest succesvolle model in de 114-jarige rallygeschiedenis van Skoda. In 2014 won Skoda in het APRC voor het derde jaar op rij zowel de titel in het rijdersklassement als bij de merken. De nieuwe kampioenen Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) slaagden er bovendien als eerste duo in de geschiedenis in om in opeenvolgende jaren de rijderstitel in het ERC en nadien in het APRC te behalen.

In het ERC behaalde Skoda Motorsport in 2014 dankzij Esapekka Lappi/Janne Ferm (FIN/FIN) voor de derde keer op rij de titel met een Skoda Fabia Super 2000. Eerder waren de Fin Juho Hänninen (2012) en de Tsjech Jan Kopecký (2013) met de Skoda Fabia Super 2000 al Europees kampioen geworden.

Skoda Fabia (2014 - 2021)

Van 2009 tot 2014 behaalden de piloten met een Skoda Fabia Super 2000 wereldwijd niet minder dan 28 nationale titels. Na de Fabia Super 2000 moet vanaf 2015 de Skoda Fabia R5 het succesverhaal van Skoda Motorsport voortzetten. Op de Essen Motor Show 2014 kreeg het wereldwijde publiek voor het eerst een vooruitblik op de nieuwe rallywagen van Skoda, met de voorstelling van de R5 concept car.

WijKopenAutos.be
WijKopenAutos.be