13 februari 2020

Seat

SEAT voert zelfrijdende robots in

13 februari 2020 - De SEAT-site in Martorell (Spanje) boekt vooruitgang in zijn doel om een meer duurzame, gedigitaliseerde en slimme fabriek te worden. SEAT is de eerste industriƫle fabrikant in Europa die in openlucht automatisch geleide voertuigen inzet met SLAM-navigatie (simultaneous localisation and mapping of simultane lokalisatie en inkaartbrenging), 4G-connectie en inductief laden van de batterij. Op dit moment rijden er acht AGV's rond buiten de productiehallen van de fabriek van Martorell, om het onderdelentransport te automatiseren. De nieuwe voertuigen vergezellen de 200 AGV's die onderdelen leveren in de assemblagehallen van de fabrieken van Martorell en Barcelona.
Ik wil van mijn auto af

Elk outdoor AGV vormt samen met zijn aanhangers een konvooi van 25 meter met een maximaal laadvermogen van 10 ton, en legt trajecten af met een lengte van 3,5 kilometer. Dankzij SLAM-navigatie worden de voertuigen niet geleid door magneettape of draden, waardoor de onderhoudskosten lager liggen, ze zich flexibeler aan nieuwe routes aanpassen en hun installatie geen bouwwerkzaamheden vergt. Samen leggen de acht AGV's 240 kilometer per dag af. Vandaag zijn er twee routes in gebruik tussen de perserij en het metaalatelier, waar zijkanten van voertuigen en mobiele elementen zoals kofferkleppen en deuren worden afgeleverd. Daardoor hoeven tussen deze afdelingen geen vrachtwagens meer te rijden.

Seat

De vloot van outdoor AGV's maakt een reductie van 1,5 ton CO2 per jaar mogelijk. Tot op heden werden deze leveringen namelijk uitgevoerd met een truck en een trekker. Het gebruik van deze AGV's maakt leveringen efficiënter en goedkoper, en vermindert enerzijds voorraadopstapeling op zowel het vertrekpunt als de bestemming en anderzijds het voertuigverkeer in de fabriek. Het project kwam tot stand in samenwerking met ASTI Mobile Robotics en Telefónica.

Dr. Christian Vollmer, Vicepresident voor Productie en Logistiek bij SEAT, zei dat "SEAT de voorbije jaren baanbrekende innovaties heeft ingevoerd op het vlak van logistiek. Dit is nog een voorbeeld van onze toewijding om een referentie te worden voor Industry 4.0. De invoering van outdoor AGV's laat ons toe om de productie en logistieke processen te optimaliseren op een efficiënte, duurzame en geconnecteerde manier".

Met dit project vergroot SEAT zijn efficiëntie en zet het bedrijf een stap vooruit naar zijn doel om van de fabriek van Martorell een slimmere fabriek te maken, door het internet der dingen toe te passen in industriële omgevingen waar procesautomatisering en digitalisering sleutelelementen zijn. De voorbije jaren heeft SEAT technologische innovaties toegepast in zijn volledige productiecyclus, zoals de AGV's zelf, die zijn geïntegreerd in de productielijn om onderdelen te vervoeren, drones voor dringende onderdelenleveringen en collaboratieve robots die in combinatie met efficiënter databeheer via kunstmatige intelligentie, big data en blockchain leiden tot efficiëntere, meer flexibele en snellere processen. Al deze 4.0-nieuwigheden werken in harmonie met de 7.900 arbeiders van de fabriek, die vandaag 2.300 auto's per dag bouwen.

WijKopenAutos.be