1 juni 2016
Nieuws

Opel Zafira Tourer

Opel Zafira vernieuwd voor modeljaar 2016

1 juni 2016 - Binnenkort is de vernieuwde Zafira te koop en leverbaar vanaf september. Hij zal voorzien zijn van alle welbekende troeven van zijn voorgangers, zoals het Flex7-zetelsysteem, de ergonomische voorzetels met AGR-label, de FlexFix-fietsendrager en de adaptieve FlexRide-schokdemping. Bovendien kreeg hij een nieuwe vormgeving aan binnen- en buitenkant die het ruimtegevoel versterkt, en moderne connectiviteitsopties. Uitgerust met Opel IntelliLink-infotainmentsystemen van de laatste generatie, die compatibel zijn met Apple CarPlay en Android Auto (in België nog niet gelanceerd door Google), en met Opel OnStar, biedt de Zafira onderweg optimale connectiviteit voor bestuurder, vrienden en familie. Verder biedt Opel als eerste in dit segment adaptieve full LED AFL‑koplampen.

Het dynamische design van de nieuwe koplampen geeft samen met een gloednieuwe, bewust sportiever ogende boven- en ondergrille de toon aan voor het design van de nieuwe Zafira. De koplampen versmelten met de radiatorgrille tot een grafische eenheid. De sculpturale verchroomde logolijst loopt naadloos over in de koplampen, zodat het geheel er breder uitziet. De dagrijlichten met de typische, nauwkeurig afgelijnde dubbele vleugel van Opel kenmerken dan weer de nieuwe lichtcluster. De wielen staan onder gespierde wielkasten.

Opel Zafira Tourer

"De voorkant van de vernieuwde Zafira neemt de belangrijkste designkenmerken van de bekroonde nieuwe Astra over en past helemaal in het huidige aanbod van Opel. De scherpe en precies afgetekende dagrijlichten met dubbele vleugelvorm weerspiegelen een nieuw niveau van verfijning die ook aan de binnenkant terug te vinden is in het volledig herwerkte instrumentenbord. Dat is overzichtelijker, helderder en gebruiksvriendelijker", zegt Mark Adams, Vice-President, GM Europe Design.

Aan de binnenkant kreeg de Zafira een volledig nieuwe cockpit, nu met een eenvoudigere, meer elegante layout. Het nieuw design optimaliseert niet alleen het zicht naar voren maar verzekert ook dat de display en de bedieningsknoppen zich binnen optimaal handbereik bevinden. Het scherm van het infotainmentsysteem zat vroeger bovenaan de middenconsole, maar werd vervangen door een nieuw, lager en geïntegreerd aanraakscherm dat vele knoppen overbodig maakt. De schakelaars zitten nu ingebouwd in het algemene design. Het nieuwe, 7 inch grote, aanraakscherm met gegalvaniseerd U-vormig kader moet niet onderdoen voor tablets.

Opel zal twee IntelliLink-infotainmentsystemen van de recentste generatie aanbieden in de nieuwe Zafira. R4.0 IntelliLink loodst de wereld van de smartphone de MPV binnen en is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto. Verder biedt Opel Navi 950 IntelliLink aan, voor klanten die een geïntegreerd infotainment- en navigatiesysteem wensen. Uiteraard is ook Opel OnStar beschikbaar in de nieuwe Zafira, met automatische respons bij botsing en vele andere functies, zoals bestemming downloaden (met Navi 950). Dat is een bijkomende troef voor reizende gezinnen of professionals die onderweg zo lang mogelijk met het net verbonden willen blijven.

Opel Zafira Tourer

Net als in de Zafira van de vorige generaties, kunnen de bestuurder en de passagiers rekenen op een ontspannende rit dankzij de optionele, zesvoudig instelbare, ergonomische sportzetels met AGR-label en het multifunctionele FlexRail-consolesysteem. Dit modulaire systeem omvat een groot opbergvak en bekerhouders die op aluminium rails naar de gewenste positie schuiven, zodat de gulle bergruimte tussen de voorste zetels flexibel benut wordt, daar waar hij het best bereikbaar en het nuttigst is.

De passagiers op de tweede rij kunnen genieten van het unieke, optionele Lounge Seating-systeem. Dankzij een slim vouwmechanisme kan de rugleuning van de middelste zetel neerklappen en draaien om een comfortabele armleuning te vormen voor de passagiers op de andere twee zetels. Deze buitenste zetels verschuiven ook naar achteren en naar het midden van het voertuig om meer been- en schouderruimte te creëren. Zo ontstaat een comfortabele zitruimte die vergelijkbaar is met die van een berline uit de hogere segmenten.

De derde zetelrij (optioneel op Edition en Innovation) kan bovendien volledig neergeklapt worden en verdwijnt in de vloer van de bagageruimte zodat er een vlak laadoppervlak ontstaat. De MPV kan ook dienstdoen als kleine bestelwagen. Volgens ISO 3832 kan de Zafira met 5 zetels een laadvolume van 710 liter vervoeren (uitgebreid tot 1.860 liter met neergeklapte tweede zetelrij).

Opel Zafira Tourer

Hij biedt bovendien meer dan 30 opslagmogelijkheden, waaronder de eerder vermelde FlexRail-middenconsole. Verder is er de FlexFi®-drager, een gebruiksvriendelijke en praktische oplossing voor fietsfanaten. Het ingebouwde systeem schuift uit de achterbumper als een lade en kan tot vier fietsen vervoeren. De drager kan met fietsen en al gekanteld worden, zodat de achterklep altijd bereikbaar blijft.

Het nieuwe AFL-ledsysteem (Adaptive Forward Lichting) past de lichtpatronen van de koplampen automatisch aan naargelang de situatie, zodat de verlichting steeds optimaal is, zonder andere weggebruikers te verblinden. Het heeft negen verschillende functies/lichtpatronen, zoals stadslicht, plattelandslicht, bocht- en hoekfunctie, achteruitrij-/manoeuvreerlicht, stopmoduslicht (eco) en reismodus.

Verder heeft de vooraan geplaatste Opel Eye-camera van de nieuwe generatie een positieve impact op alle rijhulpsystemen die erop gebaseerd zijn, zoals de grootlichtassistent (High Beam Assist) van het AFL-ledsysteem en de verkeersbordherkenning (Trafic Sign Assistant). De volgafstandindicator FDI (Following Distance Indicator) gebruikt de camera ook om voorliggers te detecteren, terwijl de vooraanrijdingsassistent (Forward Collision Alert) met licht- en geluidssignalen waarschuwt wanneer de afstand tussen de auto en de voorligger te snel verkleint. De rijstrookassistent (Lane Departure Warning) schakelt automatisch in bij een snelheid vanaf 60 km/u en waarschuwt de bestuurder wanneer een rijstrook ongewild verlaten wordt, met een verklikker in het instrumentenbord en een geluidssignaal.

Opel Zafira Tourer

Nog twee functies in de nieuwe Zafira die het comfort verhogen en stress wegnemen, zijn de adaptieve snelheidsregelaar ACC (Adaptive Cruise Control) en FlexRide. ACC werkt op basis van een radar achter de grille vooraan. Deze functie helpt de bestuurder om de ingestelde snelheid te behouden en steeds op veilige afstand van de voorligger te blijven. De bestuurder kan namelijk niet alleen de snelheid, maar ook de gewenste afstand ten opzichte van de voorligger selecteren. Hij beschikt daarvoor over drie verschillende opties: ver, midden, dicht. Het adaptieve mechatronische FlexRide-chassis past dan weer het gedrag van het voertuig aan naargelang de rijomstandigheden, de rijstijl en de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder.