Publicatiedatum: 19 mei 2017
Opel Ampera-e
Test

Opel Ampera-e

De laatste druppel

Test - Elektrische wagens zijn voor milieuactivisten en vrekken. Tenminste, dat is de gangbare opinie. Door de techniek te verbeteren en daarmee de laatste praktische bezwaren tegen elektrisch rijden weg te nemen, wil Opel de elektrische wagen even gewoon maken als die op benzine of diesel. Is dat gelukt?

De "Ampera-e" is de tweede generatie van de Opel Ampera. De eerste Ampera was een grote zakenwagen en daaruit bleek al dat dat model zich vooral richtte op zakelijke rijders die uit waren op financieel voordeel. Volgens Opel is de elektrische wagen nu klaar voor het grote publiek en daarom is de nieuwe Ampera-e een compacte, maar ruime gezinswagen.

Ruimte

Omdat de Ampera-e is ontworpen als elektrische wagen (het is dus geen bestaand model dat achteraf is aangepast), kon de binnenruimte optimaal worden benut. De batterijen zijn onder de wagen te vinden, de bagageruimte is daarom even groot als bij andere wagens van dit formaat.

Opel Ampera-e

Maar... omdat een elektromotor veel minder ruimte inneemt dan een verbrandingsmotor, is de motorruimte kleiner en resteert meer interieurruimte. De ruimte voorin is daarom prima. De zit is iets hoger dan gemiddeld, voor een gemakkelijke instap en goed overzicht over het verkeer.

Dankzij een constructie met "slanke" zetels, resteert achterin volop hoofd- en beenruimte. Ook volwassenen zitten comfortabel achterin. Een nadeel van deze opzet is dat Opels fameuze ergonomische zetels van het "genootschap voor gezonde ruggen" niet leverbaar zijn op de Ampera-e.

Uitrusting

De Opel Ampera-e is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse merk Chevrolet, dat de wagen onder de naam "Bolt" verkoopt op de thuismarkt. Het voordeel van die samenwerking is dat de wagen snel en relatief voordelig kon worden ontwikkeld. Het nadeel is dat de gebruikte materialen en de afwerkingskwaliteit naar Europese maatstaven matig zijn.

Bovendien zijn kenmerkende Opel-technieken slechts in "afgeslankte" vorm beschikbaar. Zo kan de Opel Ampera-e grootlicht automatisch bedienen voor maximaal zicht zonder tegenliggers te verblinden, maar dit systeem is veel eenvoudiger (xenon i.p.v. LED) dan in bijvoorbeeld de Astra.

"OnStar" is een assistent (een mens, geen computer!) op afroep die kan adviseren bij het plannen van routes of noodtroepen kan inroepen bij een ongeval. Echter, omdat de Ampera-e niet is voorzien van een navigatiesysteem, is OnStar minder effectief. Om te kunnen navigeren met de Ampera-e is een smartphone met Apple CarPlay of Android Auto noodzakelijk.

Geheel volgens de Opel-standaard is wél het "Opel Eye" beschikbaar. Dit kijkt met de bestuurder mee en waarschuwt of grijpt zelfs in bij gevaar.

Opel Ampera-e

Actieradius

De Opel Ampera-e is bedoeld als een gewone wagen, niet als een speeltje voor liefhebbers van moderne techniek. Wie dat wil kan uitgebreid inzicht krijgen in de werking van alle systemen, maar wie daar geen boodschap aan heeft kan al die informatie straffeloos negeren.

Toch zijn enkele zaken logischerwijs anders dan bij conventionele wagens. Zo is er geen toerenteller, maar wordt getoond hoeveel stroom er wordt gebruikt. In plaats van een brandstofmeter, is er een accumeter die bovendien toont wat de autonomie is.

Opel Ampera-e

Een beperkt bereik is hét zwakke punt van elektrische wagens en de belangrijkste reden waarom elektrisch rijden tot nu toe niet is doorgebroken bij het grote publiek. Tot nu toe konden betaalbare elektrische wagens gemiddeld 150 tot 200 km afleggen op een volle accu. Alleen uiterst kostbare exemplaren halen 400 km.

„De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg“
Opel Ampera-e

Opel maakt nu een definitief eind aan dit probleem, want de Ampera-e kan 520 km afleggen op een volle accu (thuis danwel op een publiek laadpunt opgeladen) en dat is vergelijkbaar met de autonomie van de gemiddelde benzinewagen. Die 520 km is echter een theoretische waarde (NEDC norm) die dient om het bereik van elektrische wagens onderling te kunnen vergelijken.

In de praktijk kan de Ampera-e 300 tot 400 km op een volle accu afleggen. Dit is afhankelijk van onder andere de rijstijl, de weersomstandigheden en het gebruik van accessoires (verwarming / airco). Tijdens een lange testrit, waarbij niet werd gelet op de rijstijl, kon 320 km op een volle accu worden afgelegd. Een zuinigheidsrit, waarbij extra kalm en vloeiend werd gereden zonder gebruik van het klimaatcontrolesysteem, kon 400 km duren.

Opel Ampera-e

Net als iedere andere elektrische wagen, kan de Ampera-e energie terugwinnen tijdens het rijden. Bijzonder is echter dat de bestuurder van de Ampera-e kan kiezen hoeveel energie wordt teruggewonnen. Zo kan de wagen simpelweg uitrollen bij het loslaten van het gaspedaal (maximale afstand afleggen), iets inhouden (iets bijladen) of zo sterk inhouden dat het sterk lijkt op remmen (maximaal energie terugwinnen). Wie deze mogelijkheden slim weet te benutten, kan significant zuiniger rijden.

Prestaties

Nooit maakte de testrijder zich zorgen over de resterende accu-capaciteit en dus kon volop gelet worden op de rijeigenschappen; zoals bij iedere andere testwagen. En dan is deze Opel veruit superieur aan alle concurrenten met een vergelijkbaar prijskaartje!

Opel Ampera-e

Vanaf het eerste moment is een elektromotor in staat zijn volle vermogen te leveren, terwijl een verbrandingsmotor daar eerst toeren voor moet maken. De Ampera-e is daarom ongekend soepel en natuurlijk heel stil (alleen de banden zijn duidelijk hoorbaar). Rijden met de Ampera-e geeft daarom het ontspannen en tegelijkertijd superieure gevoel dat voornamelijk aan grote limousines is voorbehouden.

Tegelijkertijd kan deze compacte Opel venijnig snel zijn. Met name tussenacceleraties zijn indrukwekkend; de Ampera-e klaart de sprint van 80 naar 120 km/u bijvoorbeeld sneller dan een Opel Astra OPC.

Weggedrag

Het onderstel is lekker stug (afgestemd op de Europese smaak), terwijl het forse gewicht van de accu's (430 kg) voor de nodige "tegenkracht" zorgt. Daarmee is de Ampera-e mooi in balans en geeft de wagen een uiterst vertrouwenwekkend gevoel.

Het weggedrag is uitstekend en dankzij de zorgvuldige afstemming van het onderstel, de banden en de besturing voelt de Ampera-e veel minder zwaarlijvig dan gebruikelijk bij elektrische wagens. Ook in dit opzicht is de Ampera-e dus klaar voor het grote publiek. Bereid u voor om uw laatste druppel benzine of diesel te gaan tanken!

Opel Ampera-e

Conclusie

Is Opel erin geslaagd om elektrisch rijden even gewoon te maken als rijden op benzine of diesel? Ja, zonder twijfel. De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg. De autonomie en de prijs zijn vergelijkbaar met die van een benzinewage en daarmee komt een eind aan de beperkte inzetbaarheid van elektrische wagens.

Daarbij rijdt de Opel Ampera-e simpelweg beter dan traditionele wagens. De Ampera-e is snel, stil, wendbaar en comfortabel. Ook biedt de Ampera-e heel veel ruimte binnen bescheiden buitenmaten en een rijke uitrusting met veel aandacht voor actieve veiligheid (ongelukken voorkomen).

Kortom: de Opel Ampera-e is de laatste spreekwoordelijke druppel die nodig was om de emmer te doen overlopen. Met de komst van de Opel Ampera-e wordt elektrisch rijden even vanzelfsprekend als rijden op benzine of diesel.

voor
  • Ruim en praktisch
  • Comfortabel, stil, snel en schoon
  • Grote actieradius tegen een realistische prijs
tegen
  • Weinig gevoel in rempedaal
  • Geen ingebouwd navigatiesysteem leverbaar
  • Hoog Chevrolet-gehalte, minder Opel-kwaliteit