6 juli 2009

Michel Vaillant

Tentoonstelling Michel Vaillant, 50 jaar autosport

6 juli 2009 - In de stripgemeente Temse vindt tijdens de weekends van 29-30 augustus en 5-6 september a.s. een uitzonderlijke tentoonstelling plaats rond de stripheld Michel Vaillant en zijn geestelijke vader Jean Graton. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk, beide weekends van 10 tot 17 uur. In 2009 is het 50 jaar geleden dat 'De Grote Match', het eerste album van Michel Vaillant verscheen. Michel Vaillant racet dus al vijftig jaar op de grillige en bochtige wegen van het stripcircuit.
Ik wil van mijn auto af

Deze unieke tentoonstelling wordt opgebouwd in en rond de feestzaal van het pas gerestaureerde gemeentehuis van Temse. Naast een aantal audiovisuele ervaringen, laten wij u kennis maken met uitzonderlijke collectiestukken uit het archief van Studio Graton en de Fondation Jean Graton. Daarnaast komen een aantal verzamelaars naar buiten met nooit geziene items, zoals stripplaten, originele schetsen, schaalmodellen, eenmalige en lang vergeten uitgaven en boeken enz…

De organisatoren besteden ook aandacht aan de 'gastrollen' die Belgische piloten 'spelen' in de diverse strips van Michel Vaillant. Hun verschijningen in die strips zullen de link leggen met de carrières van o.a. Jacky Ickx, Thierry Boutsen, Gilbert Stapelaere, Mauro en Lucien Bianchi, Jacques Swaters en Paul Frère.

Jean Graton besteedde in zijn strips ook veel aandacht aan uithoudingswedstrijden zoals de 24 uren van Le Mans en de 24 uren van Francorchamps. Wij koppelen albums zoals 'Het Spook van de 24 Uren' aan een thema rond de 24 urenraces.

Op zondag 30 augustus van 10.30 tot 11.30 uur is Philippe Graton, de huidige scenarist van de strips, samen met een deel van zijn team, aanwezig om de strip van de bezoekers te signeren en van een kleine persoonlijke tekening te voorzien.

De Culturele Vereniging Spirit brengt, naar aanleiding van de 50'ste verjaardag van het album 'De Grote Match', dit album opnieuw uit in een luxe-editie, aangevuld met een kortverhaal van Jean Graton, redactionele teksten en illustraties.

Op zondag 30 augustus vindt op de markt te Temse voor de 4'de maal het oldtimergebeuren 'De Zaat Raast – Festival of Sportscars' plaats. Het evenement heeft in minder dan geen tijd een plaats verworven onder de grotere oldtimerorganisaties. Net als in 2007 t.g.v. de 30'ste verjaardag van Kiekeboe, gaan de organisatoren ook nu op de striptoer. Michel Vaillant is de eregast. In het raam daarvan worden auto's uit de Vaillant-strips geëxposeerd en wordt het programma extra gekleurd door de tentoonstelling, de publicatie van een luxe-editie en een signeersessie.

De editie 2009 herneemt de sterke punten van de voorbije uitgaven: de oldtimerritten worden ook nu weer toeristische rondritten, zonder tijdscontroles, iedereen rijdt op eigen tempo.

Autoparts
WijKopenAutos.be