28 augustus 2008

Formula EHI

Studenten ontwikkelen hybride racewagen

28 augustus 2008 - Ingenieursstudenten van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) starten met de ontwikkeling en productie van een ecologische hybride racewagen. Hun eerste doel is het Italiaanse ATA-kampioenschap volgend jaar, waarop verschillende universiteiten het tegen elkaar opnemen in een race. Het chassis en het koetswerk van de Italiaanse racewagen worden op zaterdag 6 september 2008 voorgesteld op de infodag van het departement Industriƫle Wetenschappen & Technologie (IWT).

De studenten van de bachelor- en masteropleiding Industriële Wetenschappen van de EhB leggen zich de komende jaren toe op de ontwikkeling en optimalisatie van een hybride racewagen. De wagen, die door het departement IWT in Italië werd aangekocht, bevat vandaag enkel een chassis, een koetswerk en een aantal mechanische onderdelen (remmen, stuurstang …). Volgend jaar moet de vierwieler met elektro- en benzinemotor raceklaar zijn.

In een eerste fase zullen de studenten de optimale drijflijncomponenten (motoren, batterijen, omzetter, supercondensatoren ...) selecteren, waarmee ze dan in fase 2 een aandrijflijn ontwikkelen en uitbouwen. Omgaan met de beperkte ruimte van de racewagen (een pijnpunt bij hybride racewagens aangezien ze twee motoren hebben en er ook ruimte nodig is voor energieopslag) zal ongetwijfeld een van de grote uitdagingen worden. De eerste deadline valt begin oktober 2008. Het concept van de drijflijn zal dan door de studenten worden voorgesteld op het ATA-kampioenschap in het Italiaanse Orbassano.

In een later stadium wordt de wagen geoptimaliseerd en zullen de studenten zelf een nieuw chassis (uit composiet, zoals in de Formule 1) ontwikkelen op basis van de expertise die ze verwerven. Het onderzoek en de implementatie van de techniek gebeurt deels in groep voor het vak onderzoekstechnieken, deels via afstudeerprojecten. Binnen twee à drie jaar moet de hybridewagen volledig op punt staan.

Met dit project wil de Erasmushogeschool Brussel aan haar studenten de mogelijkheid bieden om al tijdens hun studie te functioneren in een ontwikkelings- en raceteam. Voor de ontwikkeling kunnen de studenten bovendien samenwerken met de vakgroep Elektrotechniek en Energietechniek van de Vrije Universiteit Brussel (partner van de EhB in de Universitaire Associatie Brussel). Dit project is voor de studenten niet enkel een bron van kennis en ervaring, het vormt zeker ook een meerwaarde voor hun cv en de kans om contacten te leggen met de auto-industrie.

Het Italiaanse ATA-kampioenschap is een jaarlijkse race waar universitaire teams het tegen elkaar opnemen. De Erasmushogeschool Brussel treedt als enige Belgische hogeschool of universiteit aan in de Formula EHI (Formula Electric and Hybrid Italy). In deze reeks speelt niet enkel de snelheid van de wagens een cruciale rol; ook het concept, de technische opbouw, kostprijs, behendigheid, verbruik … worden in rekening gebracht.