29 juni 2009

Aston Martin Cygnet

Aston Martin Cygnet is gebaseerd op Toyota iQ

29 juni 2009 - Toyota's revolutionair iQ-platform zal de klassieke denkwijzen aanzienlijk veranderen met plannen om de kleinste vierzitter ter wereld te gebruiken als basis voor een nieuwe luxestadswagen, die exclusief wordt gebouwd voor en verkocht aan Aston Martin-eigenaars. Toyota Motor Europe (TME) kondigde vandaag aan dat de nieuwe 'Cygnet' de typische designflair van Aston Martin zou koppelen aan het uiterst compacte en CO2-arme concept van de Toyota iQ. De stadswagen zal speciaal worden afgestemd op de eisen van de klanten van het wereldwijde Aston Martin-hoofdkwartier in Gaydon (Verenigd Koninkrijk).

"Het is een fantastisch compliment voor Toyota dat de iQ werd uitgekozen door een van de meest prestigieuze sportwagenmerken ter wereld, een bedrijf waarmee we ook een grote vriendschap delen. Deze samenwerking weerspiegelt hoe onze strategieën heel natuurlijk samenvallen: een kleine en toch ruime auto, ideaal voor de stadsbestuurder en afgewerkt met het iconische design van Aston Martins designtaal", verklaart Tadashi Arashima, CEO en President van TME.

"De Cygnet is een goede keuze voor Aston Martin-bestuurders die op zoek zijn naar een tweede of derde auto die tegelijk luxueus en milieuvriendelijk is", voegt hij er nog aan toe.

Hoewel Aston Martin en Toyota radicaal verschillen qua omvang en doelpubliek, delen ze dezelfde filosofie op het vlak van superieure kwaliteit, uitmuntende engineering en innovatieve technologieën afleveren. De samenwerking plukt bovendien de vruchten van een sterke relatie, ondersteund door de passie voor auto's.

De Toyota iQ wordt beschouwd als een doorbraak op het vlak van intelligent design. Hoewel hij net geen drie meter lang is, kan hij dankzij zijn flexibele indeling plaats bieden aan vier personen, zodat eigenaars een nieuwe dimensie op het gebied van veelzijdigheid genieten. Met diverse designinnovaties, zoals de vlakke brandstoftank onder de vloer en het asymmetrische dashboard, werpt de iQ zich op als de 'compromisloze keuze' met een CO2-uitstoot die begint vanaf slechts 99 g/km. Hij biedt bovendien een uitstekende passieve en actieve veiligheidsuitrusting, die hem 5 sterren opleverde in de EuroNCAP-crashtests.

Ondanks de woelige tijden voor de auto-industrie, heeft de Toyota iQ bewezen een heel breed publiek van stadsbestuurders aan te spreken die zin voor stijl, prestaties en een lage CO2-uitstoot hebben. De Toyota iQ staat sinds januari 2009 in de Europese showrooms en blijft het zoals verwacht uitstekend doen, met meer dan 25.000 verkochte exemplaren.

De geplande samenwerking met Aston Martin is dan ook een gepaste beloning voor de superieure lay-out van de iQ. De aankondiging vormt een belangrijke stap in Toyota's langetermijnplannen om de 'iQ-wereld' uit te breiden, d.w.z. wereldwijd nieuwe versies van de Toyota iQ op de markt brengen en het milieuvriendelijke imago van het merk versterken.