16 november 2009

Ford

Ford neemt windturbines in gebruik bij fabriek in Genk

16 november 2009 - Op 16 november zijn twee gigantische windturbines, elk met een hoogte van 150 meter, in bedrijf gesteld voor de voorziening van duurzame stroom van de Ford-fabriek in Genk. De windturbines zijn geïnstalleerd door het Belgische bedrijf Electrabel en hebben in totaal een output van vier megawatt, goed om in totaal 5.000 huizen van stroom te voorzien. De windturbines zullen een belangrijk deel van de stroomvoorziening voor hun rekening nemen die nodig is om de Ford Mondeo, S-MAX en de Galaxy te produceren.

Genk is niet de enige fabriek van Ford Europa die gebruik maakt van stroom die is opgewekt door windturbines. Vijf jaar geleden werd het Dagenham Diesel Centre in Engeland de eerste motorenfabriek ter wereld waar twee windturbines in het merendeel van de stroombehoefte voorzien. Naar verwachting zal volgend jaar een derde turbine in Dagenham in gebruik worden genomen. Als deze nieuwe installatie operationeel is, betrekt deze grote motorenfabriek alle benodigde elektriciteit via windenergie.

Ford

Een paar kilometer verderop wordt ook Ford's Dunton Technical Centre van stroom voorzien met behulp van duurzame energie. Sinds maart vorig jaar wordt de stroom voor het team van zo'n 3.000 engineers verzorgd door 100% duurzame energie. Het merendeel van de benodigde elektriciteit wordt gegenereerd door een combinatie van waterkracht, wind en afvalverwerking. Deze alternatieve energieopwekking komt in de plaats van de traditionele energiebronnen, die jaarlijks 35.000 ton aan CO2 geproduceerd zouden hebben.

Ook in Duitsland maakt Ford gebruik van duurzame energie voor de stroomvoorziening van haar productiefaciliteiten in Keulen. Daartoe behoort ook de elektriciteitsbehoefte van de fabriek en het hoofdkantoor van Ford Europa in Niehl, en het Technical Centre in Merkenich. Deze stroom wordt geleverd door drie waterkrachtcentrales in Noorwegen en Zweden.

Sinds januari 2009 wordt het Merkenich Technical Centre verwarmd met stoom, dat afkomstig is van een lokale energieleverancier, RheinEnergie, als een bijproduct van haar energiecentrale. De stoom wordt via een 2,6 kilometer lange pijplijn naar de stoomketel van het Technical Centre gevoerd. De initiatieven in Niehl en Merkenich alleen al verminderen de jaarlijkse CO2-uitstoot met 190.000 ton.