9 februari 2006
 

Dodge

Drie primeurs bij Dodge in Chicago

Autozine
9 februari 2006 | In het nog jonge autotentoonstellingenseizoen is het nu tijd voor de Chicago Auto Show (10-19 februari aanstaande). Daar presenteert Dodge naast de productieversie van de Nitro ook de 300 pk sterke Caliber SRT4 en de Rampage, een onconventionele pick-up.
Ik wil van mijn auto af
Info

2006 is het jaar van het grote internationale productoffensief van Dodge en dat wordt op de Chicago Auto Show duidelijk. Op deze tentoonstelling debuteert de productieversie van de Nitro, de eerste mid-size SUV van Dodge. Het interieur van de Nitro is ruim. De Load n Go-laadvloer springt daarbij in het oog. De vloer van de bagageruimte is namelijk over een lengte van 45 centimeter naar buiten te verschuifbaar waardoor in- en uitladen van (zware) voorwerpen eenvoudiger wordt.

Dodge

De Nitro kan op de Amerikaanse markt worden geleverd met keus uit twee V6 benzinemotoren: een 3.7 met 210 pk, een 4.0 met 255 pk. Bovendien is zowel een handgeschakelde zesversnellingsbak als een vijftraps automaat beschikbaar. In Europa zal de Nitro ook met een dieselmotor leverbaar zijn. Aangezien de auto in de tweede helft van 2007 in ons land wordt verwacht, kunnen over de exacte specificaties en de prijsstelling nog geen mededelingen worden gedaan.

In mei komt de vijfdeurs Caliber op de markt. In Chicago onthult Dodge de SRT4-uitvoering daarvan. Dit sportieve topmodel is ontworpen door de afdeling Street and Racing Technology (SRT) van de Chrysler Group. Alleen al door zijn 300 pk (125 pk per liter) valt Caliber SRT4 op. Dit vermogen dankt de 2,4-liter World Engine niet alleen aan een turbo met interkoeler, maar ook aan de hogere compressieverhouding, variabele kleptiming, een oliekoeler, oliegekoelde zuigers en de toepassing van hightech legeringen voor bijvoorbeeld de krukas en de drijfstangen. Dit alles leidt in combinatie met de uitgekiende overbrengingsverhoudingen van de standaard zesversnellingsbak tot hoge prestaties. Zo is een sprint van 0-60 mph (96 km/h) in minder dan zes seconden mogelijk. Het onderstel van de Caliber SRT4 is ten opzichte van de andere modellen verlaagd en versterkt voor een sportief weggedrag. Ook de besturing, het ABS en ESP zijn aangepast aan het sportieve karakter van deze Caliber. De Dodge Caliber SRT4 wordt in de loop van 2007 op de markt verwacht.

Met de Rampage Concept Car vindt Dodge naar eigen zeggen de pick-up opnieuw uit. Hij is niet alleen bijzonder door zijn coupe-achtige uiterlijk, maar ook door de veelzijdigheid van zijn interieur en de bagageruimte. Ten eerste beschikken de achterpassagiers over schuifdeuren. Het ruimtelijke gevoel wordt benadrukt door het ontbreken van een centrale deurstijl en de grote glaspanelen in het dak. Zodra de deuren openen, bewegen de dorpels naar beneden en vormen zo een op- of afstapje.

Dodge

De Rampage is de eerste pick-up met het Stow 'n Go-systeem, dat het mogelijk maakt de stoelen in de wagenvloer te laten verdwijnen. Dit systeem debuteerde vorig jaar in de Chrysler Grand Voyager. De middenconsole van de Rampage is te verdraaien zodat de passagier de bedieningselementen van bijvoorbeeld het navigatie- of entertainmentsysteem onder handbereik krijgt. Uiteraard zijn er diverse opbergmogelijkheden, maar indien gewenst kan het interieur zelf ook deel uitmaken van de bagageruimte doordat de afscheiding tussen passagiers- en bagagecompartiment te verwijderen is. Door de stoelen in de wagenvloer te laten verdwijnen, ontstaat zo een verlengde laadruimte. Maar er zijn meer praktische aspecten. De open laadruimte is dubbel uitgevoerd: onder de zichtbare laadvloer bevindt zich nog een verborgen compartiment. De laadklep is uitschuifbaar: door hem op de grond te laten zakken, wordt het kinderspel om bijvoorbeeld motorcrossers of mountainbikes in- of uit te laden. De Dodge Rampage Concept Car is voorzien van een 5,7-liter HEMI V8, die de voorwielen aandrijft. Vooralsnog bestaan er geen productieplannen.

MeFirst