12 juli 2010
Chevrolet Cruze

Chevrolet Cruze

Erik Chevrolet in voetsporen van voorvader

Autozine
12 juli 2010 | Erik Chevrolet, een nazaat van Louis Chevrolet, de oprichter van het automerk Chevrolet, is onlangs in de voetsporen getreden van zijn voorvader. Hij rijdt inmiddels in een Chevrolet, voor het eerst van zijn leven. Bij Chevrolet-dealer United Motors uit Tielt zette hij zijn handtekening onder het contract voor de aanschaf van een Chevrolet Cruze 1.8. Erik Chevrolet woont in Ingelmunster en werkt op de boekhouding van het ziekenhuis in Tielt.

"Je staat wel even raar te kijken als blijkt dat je een Chevrolet aan een meneer Chevrolet verkoopt. En helemaal wanneer de klant een verre nazaat blijkt te zijn van Louis Chevrolet", zegt Wouter Sioen, commercieel raadgever van Chevrolet-verdeler United Motors uit Tielt.

Chevrolet Cruze

Erik Chevrolet: "Best wel een grappig gevoel, dat jouw naam op de auto staat als merknaam. Mijn vader en een neef hebben vroeger ook al Chevrolet gereden. Toen er alleen nog maar sprake was van Chevrolets uit de Verenigde Staten, droomde ik ervan dat ik ooit nog eens in een Chevrolet zou rijden. Met de huidige modelllen kon die droom uitkomen. De Cruze is een echte Chevrolet en betaalbaar en ik vind het fantastisch dat ik nu een Chevrolet rijd. En ik ga er zeker nog eens mee naar de Jura waar de familie Chevrolet vandaan komt".

Wilfried Liekens, Managing Director Chevrolet Belgium: "Het is overigens in België de tweede Chevrolet die aan een verre nazaat van Louis Chevrolet is verkocht. Eerder al schafte Jozef Chevrolet een Chevrolet Lacetti aan. Alle Chevroletmedewerkers zijn bijzonder fier op onze geschiedenis en volgend jaar vieren wij dan ook ons 100-jarig bestaan. Een bestaan dat niet mogelijk zou zijn geworden zonder de inventieve, doortastende inzet en pioniersgeest van Louis Chevrolet".

Louis Chevrolet werd in Zwitserland geboren. Eind 1887 verhuisde de familie Chevrolet naar Frankrijk waar Louis automonteur werd. Met het geld dat hij in Parijs verdiende, financierde Louis zijn overtocht naar Amerika, waar hij werkte als coureur en monteur.

In 1905 haalde hij de voorpagina's toen hij zijn eerste race reed. Hij bestuurde zijn Fiat op stijlvolle wijze en won de 'Three Miles' tijdens zijn debuutrace. Dit resultaat maakte hem in één klap beroemd.

Hij ontmoette William C. Durant, de oprichter van General Motors en richtte samen met hem op 3 november 1911 de 'Chevrolet Motor Car Company' op. Na een meningsverschil met zijn mede-oprichter verliet Louis Chevrolet in 1913 zijn eigen bedrijf. Hij moest zijn naam echter achterlaten.

In 1932, na enkele zakelijke debacles, beschikte Louis niet langer over de kracht om opnieuw een bedrijf op te starten en werkte hij – zoals hij zijn carrière ooit begon – als monteur. En zijn werkgever was … de Chevrolet fabriek in Detroit.

Louis Chevrolet overleed in 1941 op 63-jarige leeftijd. Hij heeft miljoenen auto's nagelaten die zijn naam dragen. Een Amerikaanse journalist vroeg hem eens of hij zo beroemd was geworden vanwege het merk Chevrolet of andersom. Chevrolet antwoordde met een glimlach: "Het was zeker een beetje van allebei. Maar één ding is zeker: ik was er het eerst...".

Belg ontwerpt nieuw kleedje voor CruzeBelg ontwerpt nieuw kleedje voor Cruze
8 februari 2011
 

Info

Technische fiche

Prijs

Reacties