12 december 2017

EDF Luminus

EDF Luminus breidt laadnetwerk uit

12 december 2017 - EDF Luminus plaatst in Belgiƫ 18 snelladers op terreinen van Q8 en nog eens 7 bij Decathlon, als onderdeel van een Europees snellaadnetwerk. In Oostende heeft Bart Tommelein, viceminister-president van de Vlaamse regering en minister van Begroting, Financiƫn en Energie, vandaag dit netwerk officieel ingehuldigd. BMW ondersteunt het project financieel. E-rijders kunnen er vanaf vandaag onder meer terecht met hun ChargeNow laadpas.
Ik wil van mijn auto af

Door strategische plaatsen te kiezen langs de Belgische autowegen en autosnelwegen worden de belangrijkste steden met elkaar verbonden en ontstaat er een landelijk dekkend netwerk. De snellaadstations maken bovendien deel uit van het Europese Unit-E netwerk van 300 snelladers zodat je zonder zorgen met een elektrische wagen van Italië tot het Verenigd Koninkrijk kan rijden. Het legt een belangrijke basis voor probleemloos elektrisch rijden tussen Noord- en Zuid- Europa. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Commissie en de constructeurs BMW, Nissan en Renault.

BMW

De snellaadstations zijn van de nieuwste generatie en er kunnen 2 wagens tegelijkertijd opladen. Het laadvermogen bedraagt 50 kW. Hiermee kan tot 80% van de batterij in 30 minuten worden opgeladen. Alle types elektrische wagens kunnen erg makkelijk inpluggen, want ze zijn uitgerust met multi-standaard stekkers zodat zij geschikt zijn voor alle types elektrische wagens. Daarnaast zijn de laadstations ook toegankelijk voor alle types laadpassen, een soort bankpas die je nodig hebt om de laadpaal te activeren en je wagen te laden.

BMW biedt BMW i, BMW iPerformance- en andere e-rijders de mogelijkheid om de laaddienst ChargeNow te gebruiken. Hierdoor kan men aan verschillende laadnetwerken terecht én in meerdere landen. De laadpunten zijn ook terug te vinden in de navigatie van de wagens. In totaal gaat het om 60 snelladers (incl Unit-E) en 941 publieke laadpalen. Daar bovenop kan je de kaarten ook gebruiken in onze buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland, naast wintersportlanden Oostenrijk en Zwitserland.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: "Om mensen over de streep te trekken om elektrisch te rijden, is er voldoende laadinfrastructuur nodig. Snelladers waarmee je in een halfuurtje tot 80 procent van je capaciteit oplaadt, geven extra vertrouwen. Dit snellaadnetwerk met 300 snelladers in heel Europa kan er mee voor zorgen dat elektrisch rijden niet stopt aan de grenzen en dat de elektrische auto echt definitief doorbreekt. Fantastisch dat deze grote private spelers daarvoor mee aan de kar trekken!"

Thomas Heyens van BMW i benadrukt ook het belang voor het toerisme in eigen land: "We weten dat de meeste mensen thuis en op het werk opladen. Voortaan kan echter ook een uitstapje naar de zee volledig elektrisch en zonder zorgen. Een BMW i3 heeft dankzij deze nieuwe generatie snellaadpalen in een half uurtje terug 80% batterijcapaciteit, goed voor een trip vanuit Oostende helemaal tot voorbij Charleroi."

WijKopenAutos.be