11 januari 2018
Autosalon Brussel 2018

Autosalon Brussel 2018

Kijken, kijken én kopen

Autoshow | Van 12 tot en met 21 januari 2018 vindt voor de 96e keer het Autosalon van Brussel plaats. In niet minder dan acht paleizen tonen 47 autofabrikanten hun modellen, waar onder niet minder dan twintig primeurs. Zoals te doen gebruikelijk bieden vele autofabrikanten scherpe saloncondities, waardoor het juist nu aantrekkelijk is om een nieuwe wagen aan te schaffen. Autozine nam alvast een kijkje...
Info
Print

Het grootste nieuws komt van BMW, dat zowel de vernieuwde 2-Reeks Active Tourer als de Gran Tourer toont. Het uiterlijk is iets aangepast en het verbruik is verlaagd. In Brussel toont BMW ook de nieuwe X2, maar die was op de eerste dag van de show nog niet te zien.

BMW 2-Serie Tourer 2018

De opgefriste MINI is eveneens voor het eerst te zien in Brussel. Nieuwe koplampen, een nieuw logo en nieuwe velgen geven de auto een iets andere aanblik. Daarbij zorgen een nieuwe automaat en verbeterd infotainment-systeem voor meer functionaliteit.

MINI facelift 2018

Citroën heeft in ons land een wereldprimeur met de C4 Cactus (rechts op panoramafoto). Het merk spreekt zelf van de nieuwe C4 Cactus, maar in feite betreft het een ingrijpende facelift. Het front is nieuw en dankzij een aangepast onderstel belooft de wagen meer comfort dan voorheen.

DS7 Crossback

Bij het luxemerk van Citroën, DS, draait alles om de kersverse "DS7 Crossback" (links op de panoramafoto).

Europese primeurs

Een van de constructeurs die op de meeste autoshows verstek laat gaan, maar wel aanwezig is in Brussel, is Volvo. Volvo heeft dan ook groot nieuws: de XC40 wordt voor het eerst aan het Europese publiek getoond!

Volvo XC40

Net voor de jaarwisseling onthulde Mercedes-Benz de geheel nieuwe CLS in Amerika en nu is deze vierdeurs coupé al in België te zien. Alhoewel het uiterlijk slechts is geëvolueerd, maakt de CLS op het gebied van veiligheid en semi-zelfrijdende functies een sprong vooruit.

Mercedes-Benz CLS

Als het gaat om functionaliteit, dan steelt Ford de show met de Europese primeur van de vernieuwde Tourneo Courier en Tourneo Connect. Het uiterlijk is aangepast en de motoren werden efficiënter (dankzij o.a. een achttraps automaat en cilinder-uitschakeling).

Ford Tourneo
Kia

Belgisch nieuws

De constructeurs die geen primeurs hebben, weten zich toch aantrekkelijk te presenteren. Zo pakt Hyundai uit met een grootse show op 2.000 vierkante meter met acrobaten rondom de nieuwe Kona.

Hyundai Kona

Skoda toont naast de hagelnieuwe Karoq de Kodiaq in extra stoere "Scout" uitvoering.

Skoda Karoq / Kodiaq Scout

Audi laat zien waartoe het in staat is op het gebied van zelfrijdende wagens met de Elaine. Deze zogenaamde "level 4" zelfrijdende wagen heeft nog wel een stuurwiel, maar alleen in uitzonderlijke gevallen wordt de bestuurder gevraagd dit ook te hanteren. In de regel rijdt de Elaine geheel zelfstandig.

Audi Elaine
Ik wil van mijn auto af
Suzuki Swift Sport

Suzuki heeft de stand aangekleed in Japanse stijl, inclusief hostessen gekleed als Japanse "kawaii" meisjes. Daarbij toont Suzuki diverse generaties van de Swift en kunnen bezoekers een rit met de nieuwste Swift Sport maken in een simulator. Dankzij deze creativiteit weet Suzuki toch de aandacht op te eisen!

Honda brengt de Civic diesel mee naar Brussel. Daarnaast heeft de Jazz een kleine facelift ondergaan, waarbij deze slimme gezinswagen nu ook leverbaar is met 1.5 liter motor.

Honda Jazz

Subaru toont de Outback voor modeljaar 2018 in Brussel. Het front en het interieur zijn op details aangepast. Daarbij is de Outback voortaan voorzien van camera's onder de buitenspiegels om strak parkeren langs stoepranden makkelijker te maken.

Subaru Outback

Elektrische wagens

Wat Autozine betreft is het interessantste nieuws van het Autosalon van Brussel 2018 de Europese première van de tweede generatie van de Nissan LEAF. Deze betaalbare en daadwerkelijk leverbare elektrische wagen komt daarmee letterlijk en figuurlijk weer een stapje dichterbij.

Nissan LEAF 2.0

Tevens is Tesla aanwezig met een grote stand in België en dat is bijzonder, omdat het merk zich maar weinig op autoshows toont en dan alleen als er echt groot nieuws te melden is. De Tesla Model 3 is helaas niet te zien in Brussel, maar de constructeur ziet wel groeikansen in België en is daarom prominent aanwezig op het Autosalon.

Tesla

Op het Salon van Brussel is verder nauwelijks aandacht voor elektrische wagens of andere vormen van innovatie. Toch zijn er partijen die hard aan de weg timmeren. "BlueCorner" levert laad-oplossingen en laadpassen in België. Het doet dat in samenwerking met diverse Europese partijen, zodat laadpassen in heel België en daarbuiten uitwisselbaar zijn.

BlueCorner
Ik wil van mijn auto af

De geringe aandacht voor de toekomst is tegelijkertijd het sterkste en zwakste punt van het Autosalon van Brussel. In de regel geven autoshows een beeld van de toekomst. Maar omdat in Brussel daadwerkelijk wagens verkocht worden, hebben de exposanten meer belang bij winst op de korte termijn. Dit verklaart waarom er relatief weinig groot nieuws is, maar garandeert tegelijkertijd het bestaansrecht van het Salon. Ter vergelijking: in Nederland vond de laatste autoshow plaats in 2015 omdat de exposanten er sinds die tijd geen belang meer bij hebben.

Tenslotte

Voor wie niets wil kopen, biedt het Autosalon ook voldoende vermaak. Zo is hal 1 in chique zwart gehuld en geheel gereserveerd voor sportwagens en superdeluxe limousines. Bovendien schenkt het Salon van Brussel niet alleen aandacht aan auto's, maar ook aan moto's en allerhande vrijetijdsvoertuigen.

Conclusie

Het Autosalon van Brussel editie 2018 is groter en completer dan ooit tevoren. Wie op zoek is naar een nieuwe wagen (gemiddeld 40% van de bezoekers!) kan bij alle constructeurs terecht voor speciale saloncondities.

Alhoewel de nieuwswaarde van het salon gering is, zijn alle merken aanwezig en dat is bij grote internationale autoshows wel anders. De merken hebben grote stands die steevast even fraai zijn verzorgd als die op de grote internationale autoshows. Daarom is het Autosalon van Brussel ook aantrekkelijk voor de autoliefhebber die een dagje wil wegdromen.

Kia
 

Info

Print