10 oktober 2022
Nieuws

Audi TT

Audi TT als RS Coupe iconic edition

10 oktober 2022 - De marktlancering van de Audi TT RS Coupé iconic edition, beperkt tot 100 exemplaren in Europa, viert het verhaal van een kwarteeuw Audi TT Coupé. Met zijn zuivere lijnen is deze sportwagen sinds zijn première in 1998 een bron van inspiratie over de hele wereld dankzij zijn pure rijplezier en puristische vormtaal. De limited edition Audi TT RS Coupé iconic edition combineert deze eigenschappen en accentueert ze met sportieve designelementen, zowel in het exterieur als in het interieur
Ik wil van mijn auto af

Het editiemodel blijft trouw aan het idee van reductie tot de essentie; het minimalistische design strekt zich uit van het strakke exterieur tot het interieur, dat tot op de dag van vandaag duidelijk en simpelweg op de bestuurder is gericht. De typische buis- en cilindervormen, die doordringen tot in het design van het instrumentenpaneel, zijn ook terug te vinden in de huidige Audi TT RS Coupé iconic edition, zoals de typische tankklep, de ronde ventilatieopeningen, de rand van het schakelrooster en de opvallende versnellingspook. Het enthousiasme dat in 1995 werd afgekondigd, blijft de TT Coupé inspireren.

Audi TT

De RS-specifieke Nardo Gray-afwerking zet de juiste toon voor de exclusieve en sportieve eisen van het speciale model. Deze grijstint werd genoemd naar het Italiaanse racecircuit, Pista di Nardó, waar ook Audi RS-modellen hun eerste testkilometers afleggen.

Het gevoel wordt versterkt door het glanzend zwarte radiatorrooster met een matzwart singleframe, dat het quattro-opschrift in matte titaniumlook benadrukt. Het RS-model pronkt bovendien met een glanzend zwart inlegsel in de zijskirts en ook de Audi-ringen, de TT RS-typeaanduiding voor- en achteraan en de buitenspiegelkappen zijn consequent zo gekenmerkt. De editiespecifieke, glanzend zwarte lichtmetalen 20-duimsvelgen met 7-spakig design trekken samen met de bijpassende zwarte remklauwen de designtaal door. Gedeeltelijk gematteerde driehoekige achterruiten met het exclusieve opschrift 'iconic edition' completeren de opvallende donkere look van de coupé helemaal tot aan de achterzijde.

Aerokit

De Audi TT RS Coupé iconic edition krijgt bovendien extra dynamische kracht door de Aerokit, ontwikkeld in de windtunnel. De op de autosport geïnspireerde voorspoiler is voorzien van zijflappen, een frontsplitter en vinnen in de luchtinlaten opzij. Achteraan zorgt de vaste carbon achterspoiler met zijn zijvleugeltjes voor een sportieve afwerking. Als onderdeel van het aerodynamische concept ondersteunt hij zowel de prestaties als de efficiëntie.

Er zijn verticale designelementen aan beide zijden boven de RS-specifieke diffusor. De twee ovale uitlaatpijpen vormen een opvallend uiteinde. In overeenstemming met de kleurenfilosofie van de speciale editie verleent het glanzend zwart de frontsplitters, de zijflappen, de zijdelingse dorpelbevestigingen en een deel van de achterdiffusor een eigen uitstraling.

Bij de ontwikkeling van de Aerokit in de windtunnel is uitdrukkelijk rekening gehouden met de verhouding tussen luchtweerstand en opwaartse druk, die dus in balans is, wat zowel de stroomlijn als de rijprestaties ten goede komt. De verhoogde contactdruk van de achterspoiler en achterdiffusor duwt de sportwagen veel steviger tegen het wegdek en verbetert het weggedrag in snelle bochten aanzienlijk: ideaal voor bakken rijplezier in alle omstandigheden.

X van 100: exclusieve interieurdesignaccenten

Het interieur van de TT RS Coupé iconic edition blijft bij het donkere kleurschema van het exterieur het centrale motief, dat verder wordt geaccentueerd door het doelgerichte gebruik van accenten van Audi exclusive-elementen. De RS-sportzetels zijn tweekleurig met nappalederen zijpanelen in Jet Gray en middenpanelen in zwart alcantara, samen met honingraatstiksels in Calendula Yellow. In het zwarte alcantara is op schouderhoogte een exclusief 'iconic edition'-borduursel aangebracht. De zwarte vloermatten zijn afgewerkt met RS-borduurwerk in Calendula Yellow, terwijl de armsteunen in de deuren en de middenconsole eveneens in Jet Gray zijn uitgevoerd en versierd met contrasterende stiksels in Calendula Yellow - net als de zwarte kap van de Audi virtual cockpit. Het zwarte alcantara is ook terug te vinden op de deurpanelen en het lederen RS-sportstuurwiel met Calendula Yellow rechtuitmarkering. Op de selectiehendel draait alles om individualiteit: de genummerde badge maakt elk van de 100 voertuigen in deze speciale editie uniek.

Terwijl de stemmige sfeerverlichting voor sfeer zorgt in het interieur, staat het Bang & Olufsen Premium Sound System met 3D-geluid garant voor muziek.

Vijfcilindermotor

De TT RS Coupé iconic edition vertrouwt op de conventionele 2.5 TFSI-motor van Audi Sport met 294 kW (400 pk) en een maximumkoppel van 480 Nm. Zoals typisch is voor de TT RS, wordt zijn vermogen via een zeventraps S-tronic overgebracht op de permanente quattro-vierwielaandrijving. Een elektrohydraulisch gestuurde lamellenkoppeling, die in 1998 debuteerde op de Audi TT, verdeelt het vermogen vrij over de voor- en achteras. Met het Audi drive select-rijdynamieksysteem kan de bestuurder de quattro-aandrijving en andere componenten regelen, zoals de stuurinrichting, de zeventraps S tronic, de uitlaatkleppen en de motorkarakteristieken.

De Audi TT RS Coupé iconic edition haalt een topsnelheid van 280 km/u. Deze sportwagen sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in slechts 3,7 seconden. Het oneven aantal cilinders creëert unieke frequenties die de grondtoon begeleiden, en ook de motorstuureenheid draagt bij tot het onmiskenbare geluid. Bij een zwaardere belasting worden de kleppen in het uitlaatgaskanaal geopend voor een voller motorgeluid.

Editiemodel beschikbaar vanaf Q1 2023

Het editiemodel kan worden besteld vanaf eind oktober 2022. In België zullen slechts vijf exemplaren van de Audi TT RS Coupé iconic edition verkrijgbaar zijn, met levering vanaf het eerste kwartaal van 2023.

Het speciale model, met een beperkte oplage van 100 exemplaren, is een exclusief aanbod voor TT- en RS-fans. Dankzij het Audi exclusive-programma kunnen klanten hun Audi Sport-model ook buiten de editie om aan hun eigen voorkeuren aanpassen, van gepersonaliseerde exterieurkleuren tot de kleur van het leder en de keuze van contrasterende stiksels.

WijKopenAutos.be
WijKopenAutos.be