3 juni 2016
Nieuws

Audi A5

Audi introduceert nieuwe A5

3 juni 2016 - Audi introduceert de nieuwe A5. De nieuwe generatie van de A5 Coupé is atletisch, sportief en elegant tegelijk. Zijn design gaat hand in hand met een verder verfijnde aerodynamica. Onderhuids biedt de A5 een compleet nieuw ontwikkeld onderstel, moderne motoren en innovatieve infotainmentfuncties en bijstandssystemen.
Ik wil van mijn auto af

De nieuwe Audi A5 Coupé oogt fris, modern en strak. Tegelijk blijft hij trouw aan zijn genen. De uitgebalanceerde proporties met een lange motorkap, een lange wielbasis en korte overhangen beklemtonen de sportiviteit van de nieuwe A5 Coupé. Het krachtig vormgegeven Singleframe-radiatorrooster is duidelijk lager en breder dan bij de voorganger. De ledachterlichten en de optionele led- of Matrix-ledkoplampen met dynamische richtingaanwijzers brengen zijn hoogtechnologische karakter ook in het donker tot uiting.

Audi A5 Coupe

Voor de nieuwe Audi A5 Coupé zijn bij de lancering vijf motoren beschikbaar, twee TFSI-benzinemotoren en drie TDI's. Hun vermogen nam duidelijk toe en bedraagt voortaan tussen 140 kW (190 pk) en 210 kW (286 pk). Vergeleken met het vorige model leveren ze tot 17% meer vermogen, terwijl hun verbruik tot 22% lager ligt.

Met zijn nieuw ontwikkelde 3.0 TFSI doet de Audi S5 Coupé overal een flinke schep bovenop. De V6 turbo levert uiterst efficiënte sportwagenprestaties. Uit een inhoud van 2.995 cm3 puurt de drukgevoede zescilindermotor een vermogen van 260 kW (354 pk), of 15 kW (21 pk) meer dan zijn voorganger.

De nieuwe Audi A5 Coupé biedt voor elke motorversie een oplossing op maat voor de krachtoverbrenging: de manuele zesversnellingsbak en de zeventraps S-Tronic zijn beschikbaar voor de viercilindermotoren en voor de 3.0 TDI van 160 kW (218 pk), met voor- en vierwielaandrijving. De Tiptronic-achtversnellingsbak is voorbehouden voor de topdiesel met 210 kW (286 pk) en voor de S5. Beide laatste varianten worden standaard aan de vierwielaandrijving Quattro gekoppeld. Naar wens levert Audi voor deze versies ook het sportdifferentieel op de achteras, dat nog meer rijdynamiek en precisie belooft.

Voor het eerst staat ook de nieuwe Quattro met ultra-technologie ter beschikking Die kan gecombineerd worden met de TFSI- en TDI-viercilindermotoren met manuele versnellingsbak.

Audi A5 Coupe

Het compleet nieuw ontwikkelde onderstel is een van de kenmerken van de Audi A5 Coupé. Optioneel biedt Audi een onderstel met regelbare demping. Dat is mee in het Audi drive select-systeem geïntegreerd. De bestuurder kan de basiskarakteristiek in meerdere stappen instellen.

Ook de elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting werd door Audi nieuw ontwikkeld. Ze past zich aan de actuele snelheid aan en levert een bijzonder precieze feedback. Als optie is er de dynamische stuurinrichting, waarvan de overbrengingsverhouding varieert in functie van de snelheid en de stuurhoek.

Vergeleken met de vorige generatie werd de Audi A5 Coupé duidelijk efficiënter. Een grote rol daarin spelen de gewichtsverlaging en de  aerodynamica. Zo slaagden de ingenieurs erin om het leeggewicht met tot 60 kg te verlagen. Op het vlak van aerodynamica is de A5 Coupé de top in zijn klasse, met een Cw van 0,25.

De grotere afmetingen en langere wielbasis komen vooral ook het interieur ten goede. De bestuurder en de passagiers zitten zo  ruimer. De horizontale architectuur van het instrumentenbord en de doorlopende ventilatieband creëren een weids gevoel van ruimte. Naar wens zorgt de sfeerverlichting met 30 instelbare kleurtinten voor de passende uitlichting van de binnenruimte.

Audi A5 Coupe
Hopala

De koffer biedt een volume van 465 l, 10 l meer dan in de voorganger. De achterbank is in 40:20:40-verhouding gedeeld, de rugleuning kan via hendels in de koffer eenvoudig naar voren worden geklapt. Optioneel levert Audi voor zijn tweedeurs coupé ook het systeem om de kofferklep met een voetbeweging te openen. De optionele trekhaak wordt met een druk op de knop elektrisch ontgrendeld.

Voor het eerst is ook de A5 Coupé verkrijgbaar met de Audi virtual cockpit, een tft-scherm met een diameter van 12,3 inch en een resolutie van 1.440 x 540 pixels. Samen met de MMI Navigatie plus met 8,3-duimsscherm in de middenconsole vormt die de centrale informatie-eenheid.

Kiest de klant voor de MMI Navigatie plus, dan krijgt hij automatisch ook de hardwaremodule Audi connect en de nieuwe Audi connect SIM, een vast in de auto geïntegreerde simkaart. Daarmee maakt de nieuwe  A5 Coupé via het supersnelle LTE-netwerk verbinding met het internet. Het gebruik van de Audi connect-diensten is gratis gedurende drie jaar.

Los van de geïntegreerde Audi connect-diensten kan de klant optioneel extra datapakketten voor een aparte internettoegang via WLAN-hotspot bestellen. Daarmee surfen en mailen alle inzittenden met maximaal acht mobiele toestellen tegen aantrekkelijke tarieven op het internet.

Audi A5 Coupe

Verder kan de A5 als optie ook worden uitgerust met Audi connect Safety & Service. Dat pakket biedt functies zoals de automatische noodoproep bij een ongeval, online pechoproep, Audi afspraakplanning online en remotefuncties die met de MMI connect-app via smartphone, smartwatch of in combinatie met Apple TV generatie 4 via de televisie gebruikt kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn het vergrendelen en ontgrendelen van de auto, het opvragen van de parkeerpositie of het raadplegen van de voertuigstatus.

De Audi smartphone interface haalt naar wens via Apple CarPlay of Google Android Auto de vertrouwde smartphoneomgeving mee aan boord. De optionele Audi phone box met wireless charging-technologie in de centrale armsteun koppelt de mobiele telefoon via Near Field Communication (NFC) draadloos aan de voertuigantenne en maakt het mogelijk om de batterij via inductie op te laden volgens de Qi-standaard. Veeleisende hifi-liefhebbers kunnen als optie kiezen voor het Bang & Olufsen Sound System.

De predictieve efficiëntieassistent helpt de bestuurder om brandstof te besparen, Audi active lane assist helpt hem om op de rijstrook te blijven en de adaptieve snelheidsregelaar met Stop&Go inclusief fileassistent ontlast hem in vertraagd verkeer en in files. De parkeerhulp, de ondersteuning bij dwarsend verkeer achteraan, de uitstapwaarschuwing, de uitwijkassistent, de afdraaihulp en de Audi pre sense-systemen zijn nieuwigheden die een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid. Verkeersbordenherkenning met behulp van een camera rondt het aanbod af.

De nieuwe Audi A5 Coupé wordt in de loop van de zomer gecommercialiseerd, de eerste leveringen zijn voorzien in de herfst van 2016. In vergelijking met de vorige generatie werd de standaarduitrusting nog uitgebreider. Ze omvat onder andere xenonkoplampen met leddagrijlichten en ledachterlichten, ledinterieurverlichting, Audi MMI Radio plus met MMI-kleurenscherm van 7 duim, bluetooth en USB-oplaadfunctie, een driespakig multifunctiestuur (inclusief schakelpeddels op de versies met automatische versnellingsbak), in de hoogte verstelbare veiligheidsgordels met gordelaanreikers, het rijdynamieksysteem Audi drive select en Audi pre sense city.

WijKopenAutos.be
WijKopenAutos.be